Adalet hizmetleri kamu hizmeti olup, Adliyelerin Özel Güvenlik şirketleri tarafından korunması sorunları da birlikte getirdi.
Devletin Yargı hizmetleri, devlet memurları (hakim savcı adliye personeli) taradından icra edilmektedir. Kamu hizmetlisi sayılan bu görevliler ve adliye binalarının özel güvenlik şirketleri tarafından korunması ne kadar doğru? Adliyeler kendi bünyesinde özel güvenlik birimi oluşturabilir mi? Güvenlik personeli adliye güvenliği konusunda ne kadar uzman? İşte bu soruların cevaplarını özetlemeye çalışacağız.
Devletin yargı erkini yerine getiren görevliler, adliyeler ve mahkemeler ve duruşma salonlarının özel güvenlik elemanları tarafından korunması, hele hele hükümete yakınlığı ile bilinen Akdeniz güvenlik tarafından korunması hukukçuları ve vatandaşları düşündürüyor. Acaba adliyeler yeterince güvenli mi?
Güvenlik ve Koruma hizmeti açısından Kamuoyunda avukatlara özel güvenlikçiler tarafından yapılan yasadığı hareketler sıkça haber oldu. Yasayı bilmeyen özel güvenlik personelleri, avukatların üzerilerini aramaya kalktı. Bunun sonucu olaylar oldu. Neden? Çünkü görevliler adliye güvenliği konusunda eğitim almamış, sadece 5188 özel
güvenlik kanunun gerekleri hakkında bilgi sahibiydi. Adliyeler görevleri açısından stratejik öneme sahibi yerlerdir. Bunların güvenliği ve koruması da aynı şekilde profesyonel ekiplerce yapılmalı, çalışan elemanlar Hakim, Savcı ve diğer adliye personeli mevzuatının yanısıra Avukatlık mevzuatına da vakıf olmalıdır.
Eski haliyle Mevzuatı bilen Polis tarafından korunan adliyelerde dahi sorunlar çıkarken, özel güvenlikçilerin son derece kritik noktalar olan mahkemeleri koruması yetersiz kalmıştır. Girişlerde X-ray ve Metal kapı dedektörleri, el dedektörleri kullanılsa da, adliye güvenliği giriş kapısından ibaret değildir. Hakim Savcı odaları, kalemler, baro odaları ve duruşma salonu önleri potansiyel risk yerleridir. Özel güvenlik elemanlarının sayısı da düşünüldüğünde her kata 1 güvenlik görevlisi koymak ise tamamen yetersizdir.
Peki adliyeler kendi bünyesinde özel güvenlik birimi kurabilir mi? Hayır kuramaz. Üstelik kendi bünyesinde güvenlik birimi kurmanın da olumsuz yönleri vardır. Linkteki yazı yeterince açık olup, bu konuda ayrıntıya girmeyi gerekli görmüyoruz.
Adliyeler yeterince güvenli mi sorusuna gelince? Maalesef haberlere bakılırsa değil. Bıçakla yaralamalar, kavgalar, tehditler ve gösteriler adliyelerin yeterince güvenli olmadığını gösteriyor. Ne yapılmalı?
Eğer özel güvenlik firmaları ile devam edilecekse, sadece adliye güvenliği konusunda uzmanlaşmaları sağlamak için eğitimler verilmeli. Görevlileri yönlendiren, kamu görevlisi amirler tarafından yönetilmeli (veya koruma memurları), girişlerde kimlik kayıt işlemi ve üst araması ciddiyetle uygulanmalıdır. Bunu yaparken Hakim-Savcı-Avukat üzerinin aranamayacağı kuralı titizlikle uygulanmalıdır.